Μετόχι
Μετόχι, ένα ειδυλλιακό χωριό σε μικρή κοιλάδα που σχηματίζει παραπόταμος του Νηλέα, περιστοιχίζεται από πεύκα και πλατάνια και δυο μικρούς κατάφυτους λόφους.
Υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε περίπου τον 17ο αιώνα, από μοναχούς και εργάτες που καλλιεργούσαν τα κτήματα για την Μονή Αγίου Νικόλαου Γαλατάκη στην οποία ανήκε η εδαφική έκταση του χωριού Μετόχι. Στη συνέχεια μετά το 1750 όπως και όλη η Εύβοια καταπατήθηκε από τους τούρκους κατακτητές. Με την απελευθέρωση η γόνιμη γη του Μετοχίου πέρασε σταδιακά στα χεριά των κατοίκων του. Το Μετόχι ακολούθησε χωρίς ιδιαιτερότητες στην ιστορική πορεία την υπόλοιπη περιοχή του Κηρέα, σε ότι έχει να κάνει με τους ξένους ιδιοκτήτες αλλά και τα μεταλλεία λευκόλιθου.
Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο σωτήρας του χωριού αφού συμφώνα με την παράδοση το Μετόχι σώθηκε από τη Θεία επέμβαση του Αγίου μετά από κάποια επιδρομή βαρβάρων πειρατών ανήμερα της γιορτής του. Οι επιδρομείς δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν πέραν του ναού εμποδιζόμενοι από μια αόρατη δύναμη. Πολλοί λένε ότι είδαν τον Άγιο καβάλα στο άλογο του να μάχεται και να φράζει το δρόμο στους βαρβάρους. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην είσοδο του χωριού στον δρόμο από την Κήρινθο. Στο Μετόχι κτίστηκε ένα από τα πρώτα σχολεία της ελεύθερης Εύβοιας το 1839 το οποίο διατηρείτε μέχρι σήμερα αλλά δεν λειτουργεί, και είναι εγκαταλειμμένο.
Σήμερα στο Μετόχι η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία, ενώ το πράσινο και η πολυχρωμία των λουλουδιών κυριαρχεί στις αυλές των σπιτιών. Το Μετόχι έχει υψόμετρο 53 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πως θα πάτε, συναντάμε την διασταύρωση και τον δρόμο που οδηγεί στο Μετόχι έξω από την Κήρινθο στην γέφυρα του Νηλέα.
Αποστάσεις: από την Κήρινθο 5 χιλιόμετρα, και από την Λίμνη χιλιόμετρα. Από το Μετόχι μέχρι τη Ιστιαία η απόσταση είναι 57 χιλιόμετρα, μέσω Κήρινθο, Λίμνη, Βουτά. Από τα Λουτρά Αιδηψού 54 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, Ροβιές, Ήλια. Από την Χαλκίδα 63 χιλιόμετρα, μέσω Κήρινθο.