Μαντούδι
Μαντούδι, βρίσκεται στο 58ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Χαλκίδας – Αιδηψού – Ιστιαίας. Απλώνεται από τον κόμβο φτάνοντας έως την θάλασσα στο γραφικό επίνειο του Κυμάσι. Κτισμένο στις πλατανόφυτες όχθες του Κηρέα σε μια πανέμορφη πεδιάδα, ανάμεσα και πάνω σε μικρά καταπράσινα υψώματα.
Η ιστορία του Μαντουδίου αρχίζει από του προϊστορικούς χρόνους, η περιοχή κατοικούταν από διαφορετικούς λαούς, γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή την μυκηναϊκή περίοδο, και είναι συνυφασμένη με αυτή της Κήρινθου. Σύμφωνα με μαρτυρίες το χωριό κτίστηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα γύρω στα 1200 από βενετσιάνους.
Τα χρόνια της τουρκοκρατίας όπως και σε όλη την Βόρεια Εύβοια έζησαν την βαναυσότητα και την ταπείνωση από τους τούρκους κατακτητές. Η ουσιαστική απελευθέρωση ήρθε προς το τέλος του 18ο αιώνα, αφού τότε η γη πουλήθηκε στους κατοίκους από τους Έλληνες τσιφλικάδες που είχαν αγοράσει το τσιφλίκι της περιοχής από τους τούρκους.
Λεηλασίες, καταστροφές, φωτιές, δολοφονίες λέξεις που περιγράφουν τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στο Μαντούδι. Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του έπαιξαν τα μετάλλια λευκόλιθου, με ότι αυτό συνεπάγεται, εργατικοί αγώνες, καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και βελτίωση του βιοτικού επίπεδου.
Ένας σημαντικός αριθμός των κατοίκων του Μαντουδίου έχουν καταγωγή από την περήφανη και ξακουστή, Ελληνική νομαδική φυλή των Σαρακατσαναίων. Έχουν ιδρύσει δικό τους σύλλογο και κατασκεύασαν το δικό τους γραφικό «κονάκι» που αποτελεί ένα αξιοθέατο για το Μαντούδι.
Η πρώτη ομιλούσα Ελληνική ταινία με τίτλο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας» γυρίζεται στο Μαντούδι την χρόνια του 1930. Σαν ιδανική τοποθεσία των γυρισμάτων επιλέγεται ομόφωνα από τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη η μαγευτική περιοχή του Κηρέα και το Μαντούδι.
Προέλευση του ονόματος, εικάζεται πως το όνομα «Μαντούδι» προέρχεται από την τσιγγάνικη λέξη ¨μαγκντώ¨, που σημαίνει ψωμί και η τοποθεσία ¨ψωμότοπος¨ λόγο του γόνιμου του εδάφους. Μια άλλη άποψη λέει ότι λέξη είναι λατινογενής, σύνθετη, ονόμαζε περισσότερα από ένα χωριά(Μαντούδια: 6 χωριά της περιοχής κατά τον μεσαίωνα). Μπορεί όμως το όνομα να σημαίνει και έναν τόπο υγρό, τους προηγούμενους αιώνες στην περιοχή υπήρχαν πολλά έλη.
Σήμερα, ο επισκέπτης θα σταματήσει στην είσοδο του χωριού να θαυμάσει το τοπίο την πυκνή βλάστηση και να χαζέψει τα νερά του Κηρέα. Στον κεντρικό δρόμο η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου εντυπωσιάζει, καθώς επίσης τα ωραία διατηρημένα κτήρια του 18ο αιώνα, τα μικρά στενάκια πλημυρισμένα από πολύχρωμα λουλούδια στα μπαλκόνια.
Το Μαντούδι έχει υψόμετρο 20 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πως θα πάτε, στην διαδρομή από την Χαλκίδα με κατεύθυνση την Βόρεια Εύβοια, θα συναντήσετε το Μαντούδι, μετά το Προκόπι.
Αποστάσεις: από την αιγαιοπελαγίτικη παραλία Κυμάσι 4,2 χιλιόμετρα, από το Προκόπι 8,3 χιλιόμετρα. Από την Ιστιαία 56 χιλιόμετρα μέσω των χωριών Λίμνη ,Ροβιές, Βουτά, και από τα Λουτρά Αιδηψού μέχρι το Μαντούδι η απόσταση είναι 53 Χιλιόμετρα, μέσω των χωριών, Λίμνη, Ροβιές, Ήλια.