Προκόπι


Προκόπι το όνομα ενός από τα πιο φημισμένα και μεγαλύτερα χωριά της Εύβοιας, βρίσκεται στην βόρειο κεντρική πλευρά του νησιού στο κέντρο εύφορης πεδιάδας που διασχίζει ο ποταμός Κηρέας.

Ιστορικά το χωριό δημιουργήθηκε μετά τον 17ο αιώνα, σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή υπήρχαν μικροί διάσπαρτοι οικισμοί, ενώ στο Προκόπι ήταν η έδρα του Τούρκου διοικητή από τον όποιο μετέπειτα πήρε το όνομα το χωριό και μέχρι το 1927 ονομαζόταν «Αχμέτ Αγά».

Με την απελευθέρωση της Ελλάδας άρχισε να μεγαλώνει το χωριό καθώς οι κάτοικοι από τους γύρω οικισμούς μεταφερθήκαν εδώ. Την ίδια εποχή ήρθαν και εγκατασταθήκαν μερικές οικογένειες από το Μέτσοβο της Ηπείρου. Αν και οι Τούρκοι έφυγαν η ελευθερία δεν ήρθε για την περιοχή, τα όμορφα τοπία και ο λευκόλιθος τράβηξαν τα βλέμματα ξένων τυχοδιωκτών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όλο το τσιφλίκι του Αχμέτ Αγά 250.000 στρέμματα να πουληθεί από την Ελληνική κυβέρνηση σε ξένους, κάτι που δεν ήθελαν και δεν άρεσε στους ντόπιους κατοίκους. Γρήγορα κατάλαβαν ότι όλοι οι αγώνες που έκαναν για να ελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό πήγαν χαμένοι και η σκλαβιά να συνεχίζεται, με νέους αφεντάδες.

Η ζωή στο Αχμέτ Αγά άρχισε να αλλάζει στην αρχή του 19ο αιώνα, οι ξένοι ιδιοκτήτες άρχισαν να φέρονται πιο καλά στους ντόπιους με περισσότερα δικαιώματα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης και το ελληνικό κράτος διεκδίκησε και απαλλοτρίωσε ένα κομμάτι από τους ξένους τσιφλικάδες και το μοίρασε στους κατοίκους. Με τον ερχομό των προσφύγων από την Μικρά Ασία το 1924 το χωριό μεγάλωσε πολύ, οι προσφυγές από το Προκόπι της Καππαδοκίας έφεραν μαζί τους και το σκήνωμα του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου.

Εγκατασταθήκαν στο χωριό και μαζί με τα σπίτια τους άρχισαν να κατασκευάζουν τον ναό για τον άγιο το 1930 μια κατασκευή που διήρκεσε πάνω από 30 χρόνια. Δύσκολα ήταν τα χρόνια για το Προκόπι την εποχή του πολέμου το 1940, καθώς οι Γερμανοί κατακτητές έκαναν μεγάλες καταστροφές στο χωριό. Οι αγώνες των κατοίκων συνεχιστήκαν την δεκαετία του 1970, ξεσηκώθηκαν προσπάθησαν να διώξουν τους ξένους τσιφλικάδες χωρίς όμως να έχει αποτέλεσμα.

Σήμερα το Προκόπι θα λέγαμε ότι είναι ένας προορισμός για μονοήμερη εκδρομή, αλλά και σταθμός για όσους ταξιδεύουν η επιστρέφουν από την βόρεια Εύβοια, μέσω Χαλκίδας. Η μοναδική ομορφιά της περιοχής, και το προσκύνημα στο σκήνωμα του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου, κάνουν την επίσκεψη στο Προκόπι ξεχωριστή για κάθε ταξιδιώτη.

Αξιοθέατα. Στο Προκόπι υπάρχουν δύο μουσεία: το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη και η έκθεση ιερών κειμηλίων και λαογραφικών αντικειμένων που έφεραν οι πρόσφυγες. Το Μουσείο του Δάσους. Οι κάτοικοι του Προκόπι θέλοντας να τονίσουν την σημασία του δάσους και τις επιπτώσεις στην ζωή τους και στην περιοχή έφτιαξαν ένα ξύλινο μουσείο. Σκοπός του μουσείου είναι να προβάλει τη δασική οικονομία, τα συναφή επαγγέλματα, και τον κοινωνικό ρόλο του δάσους. Βρίσκεται επάνω στον κεντρικό δρόμο δίπλα στο δημοτικό σχολειό του Προκόπι.

Αρχαιολογικοί χώροι η ευρήματα δεν υπάρχουν, στα στρώματα της ποταμιάς του ποταμού Κηρέα κοντά στο χωριό έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά θηλαστικών(προβοσκίδων, πιθήκων, αντιλοπών), και άλλων ζωών. Όλα τα δείγματα της βορειοκεντρικής Εύβοιας μαρτυρούν πως η πανίδα και η χλωρίδα των περιοχών του Κηρέα και του Νηλέα ήκμαζαν πολύ πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη.

Μοναδικό αξιοθέατο της φύσης θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την κοιλάδα και τα βουνά γύρω από το Προκόπι. Μοναδικό επίσης και το πλατανόδασος δεξιά και αριστερά στην κύτη του ποταμού Κηρέα. Το συναντάμε στον δρόμο από την Χαλκίδα, όταν περνάμε το στενό πέρασμα Δερβένι, μια τοποθεσία που μοιάζει σαν μικρογραφία της κοιλάδας των Τεμπών στην Θεσσαλία.

Η διαδρομή καταπληκτική, παράλληλη με το ποτάμι καλύπτει μια απόσταση 12 χιλιόμετρα περίπου με εναλλαγή τοπίων και εικόνων μέχρι το Μαντούδι. Έξω από το Προκόπι στην τοποθεσία Παρασκευόρεμα, κοντά στην κύτη του ποταμού βρίσκεται ο Μεγάλος Πλάτανος, η ηλικία του υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 2000 χρόνια, θεωρείται σαν ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Το Προκόπι έχει υψόμετρο 60 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εορτασμός Άγιου Ιωάννη του Ρώσου.

Η γιορτή του Όσιου Ιωάννη του Ρώσου, είναι 27 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία τελείται λιτάνευση του σκηνώματος του. Επίσης την τελευταία Κυριακή του μήνα Σεπτέμβρη γίνετε μεγάλη γιορτή εις ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού στο Προκόπι το 1970.

Πως θα πάτε, μέσω Χαλκίδας για όσους μένουν στην νότια Ελλάδα, και για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, μέσω των πορθμείων Αρκίτσα Φθιώτιδας για Λουτρά Αιδηψού, και Γλύφα Πελασγία Φθιώτιδας για Aγιόκαμπο.

Αποστάσεις: Το Προκόπι βρίσκεται σε απόσταση 48 χιλιόμετρων από την Χαλκίδα.

Προκόπι – Αθήνα 125 χιλιόμετρα.

Προκόπι – Λουτρά Αιδηψού 60 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης.

Προκόπι – Aγιόκαμπος 71 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, Λουτρά Αιδηψού.

Προκόπι – Ιστιαία 63 χιλιόμετρα, μέσω, Λίμνης, Βουτά.

Προκόπι – Αγία Άννα 22 χιλιόμετρα.

Προκόπι – Λίμνη 30 χιλιόμετρα.

ΠροκόπιΒόρεια Εύβοια ΠροκόπιΠροκόπιΠροκόπι, Ναός Άγιου Ιωάννη Ρώσου.ΠροκόπιΠροκόπι, πλατεία Άγιου Ιωάννη Ρώσου.Βόρεια Εύβοια Προκόπι Μουσείο του Δάσους.Δερβένι, μια μικρογραφία της κοιλάδας των Τεμπών στην Βόρεια Εύβοια.Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Προκόπι