Αρτεμίσιο
Το Αρτεμίσιο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα της Βόρειας Εύβοιας Ιστιαία.
Ιστορικά, και μόνο από το άκουσμα του ονόματος ο νους μας πηγαίνει πολύ πίσω στους αιώνες. Το ακρωτήριο με την ομώνυμη ονομασία είναι γνωστό από την αρχαιότητα λόγω της γνωστής ναυμαχίας που πραγματοποιήθηκε τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων.
Η γεωστρατικής σημασίας θέση της περιοχής, η οποία ελέγχει την είσοδο από το ανοικτό Αιγαίο στον Παγασητικό, Μαλιακό και στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο προς την Χαλκίδα, οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξή της κατά την αρχαιότητα. Από τα διάφορα επιφανειακά ευρήματα συμπεραίνεται ότι η κατοίκηση στην περιοχή του Αρτεμισίου ανάγεται στη νεολιθική εποχή (περίπου 4000 π.Χ.).
Η περιοχή άρχισε να παρακμάζει στη ρωμαϊκή περίοδο, όπως δείχνουν τα ευρήματα, που είναι πλέον σποραδικά και περιορισμένα.
Το Αρτεμίσιο όπως και το υπόλοιπο νησί της Εύβοιας γνώρισε πολλούς κατακτητές από τον τουρκικό ζυγό προέρχεται η παλαιότερη ονομασία του χωριού Kουρμπάτσι(ξυλοκόπημα). Tο 1926 μετονομάστηκε σε Αρτεμίσιο, προς τιμήν της θεάς Άρτεμης, επειδή στην περιοχή υπήρχε ναός αφιερωμένος στη θεά.
Σήμερα το χωριό κρατά τον παραδοσιακό ρυθμό του καθώς σώζονται και διατηρούνται πολλά σπίτια από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Λόγω όμως του σημείου του τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη με αποτέλεσμα το χωριό να έχει επεκταθεί πολύ, ειδικά προς τη θάλασσα.
Μπορεί το Αρτεμίσιο να μην είναι και τόσο γνωστό σαν παραθεριστικό θέρετρο, είναι όμως γνωστό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, το επίνειο του Πευκί.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία ενώ την καλοκαιρινή περίοδο πολύ είναι εκείνοι που ασχολούνται και με τον τουρισμό.
Πως θα πάτε, από το κέντρο της Ιστιαίας, ακολουθούμε την διαδρομή προς την ανατολική πλευρά, με κατευθύνσεις τα χωριά, Ασμήνιο, Γούβες, Βασιλικά.
Αποστάσεις: από τα Λουτρά Αιδηψού 31 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας, από την Λίμνη 45 χιλιόμετρα μέσω Βουτά, Ιστιαία. Και από την Χαλκίδα 113 χιλιόμετρα μέσω Γούβες Βασιλικά, Αγία Άννα.