Φυσικά
Φυσικά αξιοθέατα στην Βόρεια Εύβοια.
Καταρράκτες Δρυμώνα
Οι Καταρράκτες Δρυμώνα βρίσκονται στην Βόρεια Εύβοια μεταξύ του χωριού Κερασιά και Δρυμώνα, σε υψόμετρο 620 μέτρων, 4 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Από την Ιστιαία στη διαδρομή μέσω Καμάρια, Βουτά, Κοκκινομηλιά, η απόσταση είναι 25χλμ περίπου. Από τις Ροβιές 20 χιλιόμετρα, και 25 χλμ. βόρεια της Λίμνης.
Φαράγγι του Νηλέα
Το Φαράγγι του Νηλέα(Αράπη), βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή μεταξύ των χωριών Στράφοι – Αμέλαντες – Αγία Άννα – Παλαιόβρυση – Κεράμεια. Η ονομασία προέρχεται από τον ποταμό Νηλέα, που διασχίζει το φαράγγι. Οι πήγες του ξεκινούν ψηλά από το χωριό Κερασιά ενώνεται με τον Κηρέα και εκβάλουν στο Αιγαίο Πέλαγος στην παραλία της Κρύας Βρύσης στην αρχαία Κήρινθο. Αναφορές στον ποταμό υπάρχουν από τον Όμηρο, ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα, τα πρόβατα που έπιναν από το νερό του Κηρέα γεννούσαν άσπρα, ενώ τα πρόβατα που έπιναν από τον Νηλέα γεννούσαν μαύρα. Ο ποταμός Νηλέας κατά την μακροχρόνια διαδρομή του διαμόρφωσε το σχήμα των εκεί λόφων και βουνών σε μια άγρια με βράχους συνεχόμενη χαράδρα με το ύψος των δύο πλευρών να φτάνει μέχρι τα 80 μέτρα. Το μήκος του φαραγγιού έχει υπολογιστή σε πορεία των 7 – 8 ωρών, είναι δύσβατο ενώ σε μερικά σημεία χρειάζεται κολύμπι.
Η Σπήλια: Την περίοδο της Τουρκοκρατίας είχε γίνει καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής. Οι ντόπιοι έφτιαξαν τα δικά τους κρυφά μονοπάτια και την μικρή σπηλιά που υπάρχει στο φαράγγι την χρησιμοποιούσαν για κρησφύγετο. Το καλοκαίρι του 1823 οι κάτοικοι προσπαθώντας να αποφύγουν την μανία των Τούρκων κρυφτήκαν και ταμπουρώθηκαν μες στο σπηλαίο. Οι Τούρκοι τους ανακάλυψαν, μη έχοντας άλλο τρόπο για να τους βγάλουν έξω έβαλαν μεγάλη φωτιά στην είσοδο της σπηλιάς με αποτέλεσμα να πεθάνουν όλοι από ασφυξία.
Ο βράχος της Μπολοβίναινας: Η Μπολοβίναινα ήταν από την Αγία Άννα μια ηρωική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης στην Εύβοια. Για να αποφύγει την σύλληψη από τους Τούρκους προτίμησε να πέσει από ψηλό βράχο στο φαράγγι του Νηλέα. Ο βράχος αυτός προς τιμήν της λέγεται της «Μπολοβίναινας». Επίσης και τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής το φαράγγι χρησιμοποιήθηκε για κρησφύγετο.
Πως θα πάτε στο Φαράγγι του Νηλέα(Αράπη): Στην διαδρομή από την Χαλκίδα για την Λίμνη, μετά Στροφυλιά δεξιά υπαρχή η έξοδος για το χωριό Κεράμεια. Το φαράγγι βρίσκετε στο δρόμο μεταξύ Κεράμεια – Παλαιόβρυση – Αγία Άννα. Στη διαδρομή από την Αγία Άννα μέσα στο χωριό στρίβουμε για Παλαιόβρυση – Κεράμεια.
Αποστάσεις: Από την Αγία Άννα 2 χιλιόμετρα, από την Χαλκίδα μέσω Κεράμεια 71 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 46 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης. Από την Ιστιαία 43 χιλιόμετρα, μέσω Αγία Άννα, από το Πευκί 45 χιλιόμετρα, μέσω των χωριών Βασιλικά, Παπάδες, Αγία Άννα.
Καταρράκτες Παπάδες
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μοναδική ποικιλία βλάστησης όπου συναντά κανείς την προστατευόμενη Ευβοϊκή Δρυ, τον Φράξο, τον Ιταμό(ίσως το μακροβιότερο δέντρο της Ευρώπης), Πεύκη και Μαύρη Πεύκη, εντυπωσιακά δέντρα ριζωμένα στα βράχια. Μαζί με τους παράξενους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς και τις υδατοπτώσεις συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο και χαρίζουν μια εμπειρία ζωής στον επισκέπτη. Οι καταρράκτες έχουν υψόμετρο 500 μέτρα περίπου, από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πως θα πάτε, στο δρόμο με κατεύθυνση από το χωριό Παπάδες προς το χωριό Αγδίνες, στο ύψος που βρίσκεται το Δασικό Χωριό θα συναντήσετε στη δεξιά πλευρά του δρόμου την πινακίδα από το μονοπάτι(Κόκκινη Διαδρομή), που θα σας οδηγήσει στους καταρράκτες. Οι ντόπιοι το έχουν ονομάσει «Κριμένο Μονοπάτι Καταρρακτών.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παπάδων: 222130 6928 & 697 2835963. Οι άνθρωποι του συλλόγου προσφέρονται να σας ξεναγήσουν κατόπιν συνεννόησης, στους καταρράκτες και στην ευρύτερη περιοχή.
Καταρράκτες Δαφνοκούκι Ήλια
Στον δρόμο από τα Λουτρά Αιδηψού προς την Λίμνη συναντάμε το χωριό Ήλια. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούν να αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές τις περιοχής. Έτσι με την βοήθεια Βέλγων προσκόπων το καλοκαίρι του 2015 καθάρισαν και έφτιαξαν μονοπάτια που οδηγούν στους καταρράκτες του φαράγγι Δαφνοκούκι.
Αν θέλετε να επισκεφτείτε τους καταρράκτες, το φαράγγι είναι εύκολο στην πρόσβαση, και βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από τα Ήλια με κατεύθυνση προς την Λίμνη. Επάνω στην άκρη του κεντρικού δρόμου θα δείτε μια μεγάλη ταμπέλα με φωτογραφίες από τους καταρράκτες. Από εκεί αρχίζει ο χωματόδρομος και στην συνέχεια ακολουθώντας τις πινακίδες και τα μονοπάτια φτάνετε στους καταρράκτες. Στο πιο ψηλό σημείο βρίσκεται ο μεγάλος καταρράκτης ύψους 35 μέτρων.
Καταρράκτης Κρέμαση
Κριμένος από την πυκνή βλάστηση, σε ένα δύσβατο σημείο μέσα στο δάσος στα όρια των χωριών Μηλιές – Αγδίνες – Κρυονερίτης, υπάρχει ο καταρράκτης με την ονομασία Κρέμαση. Δημιουργήθηκε από τις πήγες του ποταμού Ξηριά (Κάλλας). Μπορείτε να πατέ από τον δρόμο που οδηγεί από την Ιστιαία στο χωριό Κρυονερίτης, φτάνοντας στο χωριό Μηλιές, εκεί πρέπει να ρωτήσετε, αλλά μόνο με την βοήθεια των ντόπιων κατοίκων θα τον βρείτε(μόνο με 4Χ4 αυτοκίνητο).
Επίσης υπάρχει δρόμος μετά το χωριό Αγδίνες, πάλι όμως χρειάζεστε την βοήθεια των ντόπιων κάτοικων για να τον βρείτε. Το χωριό Αγδίνες βρίσκετε στη διαδρομή Ιστιαία- Αγριοβότανο, μετά το χωριό Γούβες δεξιά στο δρόμο υπάρχει πινακίδα(μόνο με 4Χ4 αυτοκίνητο).
Καταρράκτης της Γερακιού
Πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Πευκί βρίσκετε το χωριό Γερακιού, περίπου 700 μέτρα πριν το χωριό σε μια όμορφη τοποθεσία βρίσκεται ο καταρράκτης της Γερακιού. Πρόκειται για ένα μικρό όμορφο καταρράκτη, δίπλα στον δρόμο στη αριστερά πλευρά όταν έρχεστε από το Πευκί.
Αν θέλετε να επισκεφτείτε τον καταρράκτη στον περιφερειακό δρόμο του Πευκί θα βρείτε την πινακίδα και τον δρόμο που σας οδηγεί εκεί.
Μεγάλο Λιβάρι
Ένας σύντομος δρόμος που διασχίζει τον κάμπο της Ιστιαίας(5.8χλμ,από το κέντρο τις Ιστιαίας) σας οδηγεί στην παραλία της, τα Κανατάδικα, όπου υπάρχουν δύο σπουδαίοι υδροβιότοποι, το Μεγάλο και το Μικρό Λιβάρι, δεξιά και αριστερά από τον δρόμο. Πρόκειται για παράκτιους υδροβιότοπους, οι οποίοι βρίθουν από καλάμια και πλούσια βλάστηση. Τα νερά που τους τροφοδοτούν είναι γλυκά και προέρχονται από πηγές και ρυάκια.
Το Μεγάλο Λιβάρι έχει έκταση πυρήνα περίπου 500 στρέμματα, ενώ το Μικρό 30. Περίπου 4.500 στρ. της ευρύτερης περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πτηνών, ενώ όταν είναι η εποχή της αποδημίας μπορεί να δείτε κύκνους, χήνες, ακόμα και ερωδιούς ή χουλιαρομύτες. Έχουν παρατηρηθεί βαλτόπαπιες (Aythya nyroca), και κιρκινέζια (Falco naumanni). Η περιοχή, Κανατάδικα, δέλτα Ξηριά δάσος Άγιου Νικόλαου, έχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών, για ένταξη στο Δίκτυο Φύση 2000,(Natura 2000)
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.